Startsidan
Skriv ut

Tipsa en vän

STORA SKÖNDALS KYRKA

KYRKAN MITT I BYN

Mitt på området står vår fina kyrka och församlingshuset som sjuder av liv hela veckan. Här firas gudstjänst på söndagarna och under samma tak ryms aktiviteter som barnsång, soppluncher och konserter. Kyrkan är en självklar del av livet för många på området och den är öppen för alla. Stora Sköndals diakoner finns nära till hands för samtal, stöd och gemenskap, framför allt för dig som bor här. Stora Sköndals kyrka är en av tre kyrkor i Farsta församling.

Till Farsta församling, Sköndalsdistriktet hör två präster, en diakon, två kyrkomusiker, en församlingspedagog, husmor och vaktmästare.

Kyrkan är byggd i sten och restes 1929. Den rymmer 280 personer och står öppen för olika typer av samlingar och förrättningar: dop, bröllop och begravning. I församlingshuset finns en ljus trevlig samlingslokal "Skönstavikssalen" som används till "dopkaffe" och minnesstunder efter begravning, seminarier och studiecirklar. Lokalen rymmer 100 personer och går även att hyra privat. På det nedre planet finns förskola som ordnar aktiviteter för föräldrar och barn, som barnsång och "Körlekis". Kyrkan och lokalerna är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Öppen kyrka

Stora Sköndals kyrka är öppen för besökare varje helgfri vardag mellan 10 och 15, samt vid gudstjänster, konserter och andakter. Undantaget är vid begravningsgudstjänster och under sommarmånaderna då tiderna kan ändras. Stora Sköndals kyrkomusikerstudenter övar ibland i kyrkan, har du tur kan du därför få sitta ner och njuta av en stunds orgelmusik. Parkering finns alldeles utanför kyrkan.

Sevärdheter

Från kyrkan har du en storslagen utsikt över Drevviken. Själva kyrkobyggnaden är ritad av Hakon Ahlberg. En bit bort på området ligger kapellet med kyrkogård och minneslund i en vacker och rofylld miljö. Inne i kyrkan finns ett triumfkrucifix, ett kors med evangelistsymbolerna Markus, Lukas, Matteus och Johannes. Altaret, dopfunten, ambon och ljuskronan är nya inslag i kyrkomiljön sedan 2006. Här finns ett altarskåp, och ett runt glasfönster som är målat av samma konstnär som dessutom givit form åt korets ljuslampetter av koppar. På två väggar finns mosaiker "Kristus huvud" och "Kvinna med gloria". Den stora orgeln på läktaren har hela 27 stämmor. Det finns en mindre kororgel som står längst fram i kyrkosalen.

Historia

Innan kyrkan byggdes firades gudstjänsterna på Stora Sköndal i det som idag är huvudkontor på området. Efter ett tag började man längta efter en riktig kyrka och började gemensamt samla kraft och pengar för att börja bygga. År 1993 invigdes församlingshemmet som ligger i anslutning till kyrkan.

Diakonala enheten


Präst
Anna-Märta Malmsborg
08-400 29 155

Diakon
Annika Löfgren
08-400 29 107

Diakon                             Eva Vikström Brehmer        08-400 29 108

Diakoniassistent           Pernilla Köhle                     08-400 29 168                     


Skicka e-post:
fornamn.efternamn@
storaskondal.se

Adress:
Herbert Widmans väg 2
128 64 Sköndal

 

Dela

Stora Sköndal 128 64 Sköndal ∙ Tel 08-400 29 100 ∙ Epost info@storaskondal.seom webbplatsen information om cookieswebbkarta