Meny Stäng

Villa Sköndal

Välkommen till Villa Sköndals äldreboende.

Villa Sköndal är ett boende för dig över 65 år som har biståndsbeslut från kommunen. Vi har lägenheter för dig som behöver extra stöd, vård och omsorg och för dig med demenssjukdom. Vi har också och en enhet för dig med psykisk diagnos.

Boendet

Villa Sköndal har 54 lägenheter fördelat i tre våningsplan. Varje lägenhet är 30 kvm, har fransk balkong, säng, madrass, trinettkök, dusch och toalett. I lägenheten finns en höj-och sänkbar säng, i övrigt inreder du själv efter egen smak och tycke.

Med trivsam inredning, ljusa lägenheter och gemensamma utrymmen har Villa Sköndal en hemmiljö att trivas i. Den inhägnade trädgården med flera sittgrupper är lika uppskattad som de rymliga terrasserna. På varje våningsplan finns stor ljusa kök och gemensamhetsutrymmen för den som önskar äta måltider eller se på tv tillsammans med andra. I huset finns en stor vinterträdgård där många av våra gemensamma aktiviteter äger rum. Ett stenkast bort ligger sjön Drevviken med fina promenadstråk och uppvärmd handikappanpassad utomhuspool sommartid.

Under hösten påbörjas ett nytt samarbete mellan Villa Sköndal och Villa Drevviken som till årsskiftet bildar en gemensam verksamhet med ett nytt namn – Villa Skönviken. Läs mer här.

Dörr til lägenhet Villa Sköndal 

Personal

Hos oss arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, aktivitetscoach, teamchefer och verksamhetschef. Undersköterskor finns på plats dygnet runt, sjuksköterska är tillgänglig dygnet runt. Övriga arbetar måndag-fredag. Teamchefer arbetar på avdelningarna och har även schemalagda helger.
Läkare kommer till boendet en gång i veckan eller oftare vid behov.

Aktiviteter

För oss är det viktigt att du som bor hos oss kan vara delaktig och ha inflytande över din dag. Villa Sköndal arbetar efter IDA-modellen (inflytande, delaktighet och aktivitet) som ger de boende möjlighet att ha inflytande över aktiviteter de vill ägna sig åt. Exempel kan vara; pratstunder, promenader, spel och musik. Dans och pubafton är återkommande aktiviteter. Njuta av körsbärsblomningen i Kungsträdgården, vågskvalpet vid Nynäs havsbad eller en liten shoppingrunda och lunch på IKEA är några av de aktiviteter vi genomfört på initiativ av boende.

Under terminerna kommer ungdomar från Ung Omsorg till oss på helgerna. På sommaren tar vi emot sommararbetande ungdomar. Ungdomarna finns här för samtal, promenad eller sällskap.

Måltider

All mat tillagas av Fazer och planeras av dietist. Frukost, fika, mellanmål och kvällsmål lagar vi i enhetens kök. Vi lägger stor vikt vid god och näringsriktig mat, men också vid miljön runt omkring måltiden. På helgerna lägger vi ner lite mer omsorg på dukning för att göra skillnad mellan vardag och helg. Du kan alltid välja om du vill äta tillsammans med dina grannar, eller lite mer avskilt på ditt rum. Till helgen serverar vi trerätters meny till lunch på lördag eller söndag och bjuder då på ett glas vin eller öl.

Villa Sköndal_MG_5248

Besök

Dina nära och kära är välkomna att besöka dig när du vill – det är ditt eget hem. Hos oss kan du alltid bjuda dina besök på fika eller umgås på annat sätt.  För de anhöriga som har en bit att åka för att hälsa på finns en gästlägenhet att hyra på området.

Annat sällskap och stöd hos oss

Hos Stora Sköndal har vi många människor som gör livet lättare och roligare för både boende och personal. Våra volontärer hjälper till med allt möjligt, men är främst ett stöd för dig som bor här. Vill du ta en promenad, men behöver någon att luta dig mot? Vill du spela ett parti schack eller njuta av högläsning? Kanske gå ner till stranden och känna på vattnet? Hos Stora Sköndal arbetar vi i människans tjänst. Diakonin har alltid varit vår grund och är så fortfarande. Vill du prata med en präst eller diakon så är det enkelt ordnat. Hos oss är alla välkomna – om du så tror på mycket, lite eller ingenting alls.

Inför inflyttning

För att få en lägenhet på Villa Sköndal behöver du ha ett biståndsbeslut från kommunen. När du blivit erbjuden en lägenhet har du tre dagar på dig att tacka ja eller nej.
Det är mycket som ska ordnas när man flyttar. Lite påminnelser:
– Flytta TV-abonnemang och eventuellt bredband. Kanal 1,2 och 4 ligger som basutbud. Önskar du fler kanaler vänder du dig till Com Hem, www.comhem.se.
– Adressändra till din nya adress och flytta med hemförsäkringen
– Flytta din fasta telefonanknytning eller beställ en ny hos din leverantör. Observera att vi har endast IP-telefoni.

Varmt välkommen till oss.

Låter Villa Sköndal som ett boende för dig? Kontakta gärna Michelle Wallberg och boka ett besök