Meny Stäng

Stor och liten lär av varandra

När förskolans dag firades på förskolan Lilla Tollare kom Nacka Värmdö Posten på besök .

När barnen på förskolan Lilla Tollare springer Bamseloppet får de äldre på boendet Villa Tollare dela ut priserna. Grupperna, som håller till i samma hus, träffas ofta i olika aktiviteter i ett unikt arbete över generationsgränserna.

Förskolan Lilla Tollare och äldreboendet Villa Tollare delar byggnad och som en del av verksamheterna möts de två grupperna regelbundet över generationsgränserna.
Integrationen sker aktivt varje vecka, planerat eller spontant. Musik, dans, litteratur och måleri kan stå på schemat, eller bara allmänt häng.

”Blir energifyllda”
Målet med projektet är att utveckla både de yngre och de äldre.
– Många äldre, inte minst de som lider av demens, blir energifyllda och positiva, berättar Johanna Salang, boendechef på Villa Tollare.
– Det är ju så att de äldre inte alltid orkar röra på sig, men vi försöker ändå mötas och umgås.

När NVP besöker verksamheten på förskolans dag. är det full fart på barnen som laddar inför Bamseloppet på ängen nedanför byggnaden. Alla får givetvis pris, en guldmedalj att hänga runt halsen och ett diplom. De äldre agerar inte bara publik utan också prisutdelare.

Barn mer än små och söta
Ett av målen med projektet är att utveckla barnens verbala förmåga, att dialogen med de äldre ska göra barnen mer språksäkra.
– Det är också viktigt att inte objektifiera barnen, som små och söta. Det ska ske ett möte, berättar Anna Sylvedahl, förskolechef på Lilla Tollare.

Bakom initiativet står den icke vinstdrivande stiftelsen Stora Sköndal. I höst ska verksamheten delta i ett tvåårigt forskningsarbete. En grupp från Göteborgs universitet ska fokusera på barnens språk- och beteendeutveckling, samt de äldres välmående.

Projektet verkar uppskattat av alla, men kanske i synnerhet av vissa.
– Många på boendet har inte barnbarn som hälsar på, och några barn har inga mor- och farföräldrar, så dessa möten är glädjande från båda hållen, säger Anna Sylvedahl.

Efter Bamseloppet är det många av barnen som är pratglada. Några av dem pratar intensivt med varandra och de äldre om sina medaljer.
– Jag tycker att det var jätteroligt att springa. Det var inte jobbigt. Bamses farmor har gett oss dunderhonung för att springa snabbt, säger en förskoleelev till en av sina äldre kompisar på boendet.

Länk till artikeln