Meny Stäng

Professor: ”All äldrepersonal borde testas – många har inga symtom alls”

Länk till artikeln i DN.se.

Smittan ökar snabbt på Stockholms äldreboenden. På Stora Sköndals äldreboenden har tre personal och tre boende testat positivt för covid-19 i veckan – utan att ha symtom.
– Det här visar hur viktigt det är att all personal testas regelbundet på äldreboenden, säger Helena Gille, äldreomsorgschef på Stora Sköndal.

Sedan i våras har all personal på stiftelsen Stora Sköndals äldreboenden erbjudits att testa sig för covid-19 på jobbet i en studie av Karolinska institutet. Redan i maj testade en vårdpersonal i Sköndal positivt för covid-19 helt utan symtom. I förra veckan upptäcktes tre nya fall bland personal som inte känt sig sjuka alls.

– De blev helt chockade, ingen av dem hade några som helst symtom. Det visar här hur viktigt det är att all personal testas regelbundet, säger Helena Gille, äldreomsorgschef på Stora Sköndal.

I den uppföljande smittspårningen som gjordes av Smittskydd Stockholm i veckan upptäcktes att även tre av de äldre på boendet var smittade. Inte heller de visade några tecken på sjukdom.

– Om man kan ha sjukdomen utan symtom, då är det ju omöjligt och väldigt lurigt. Det enda sättet att fånga de smittade är ju då att testa alla, säger Helena Gille.

Nu slår även professorn som är en av personerna bakom studien larm. Karolinska institutet har sedan i våras gjort 2.500 tester av personal vid sju äldreboenden i Stockholm. Resultatet visar hittills att åtta av 13 personal som testats positivt för covid-19 inte hade några symtom.

– Mer än hälften av de som varit smittade har inte haft symtom, det är alarmerande. Vi kan inte utesluta att de blir så kallade superspridare och om de går in till de äldre och sprider smittan där är det förstås något vi måste förhindra – vi måste tänka mer preventivt, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Studien kommer att publiceras först i december, men enligt Lars Engstrand visar redan de preliminära resultaten att all personal på äldreboenden och i hemtjänsten borde testas regelbundet, inte bara i Stockholm, utan i hela landet.

– Jag tycker att man borde testa all personal inom äldreboende och hemtjänst, vi får bara inte få in smittan på äldreboendena som i våras. Det kommer i så fall även att belasta sjukvården. Den här gången tror jag många anhöriga inte kommer att acceptera att man vid behov inte får den bästa vården på sjukhus, säger Lars Engstrand.

Redan nu är testkapaciteten pressad i Stockholm. Den allmänna testningen för personer med symtom pausades tillfälligt i veckan och då var bland andra vård- och omsorgspersonal undantagna. Lars Engstrand är även föreståndare för Karolinska Institutets pandemicenter där man analyserat över 400.000 prover i dagsläget

– Vi försöker beta av kön för hemprovtagning nu i veckan. Om man ska testa all äldrepersonal över hela landet kommer det att kräva stor kapacitet. Men jag tycker att vi måste skydda de äldre nu, det är något som regionerna och regeringen måste ta ställning till, säger Lars Engstrand.

På Solgårdens äldreboende i Sköndal har intresset för att testa sig frivilligt på jobbet varit stort. Inte minst de senaste veckorna när smittspridningen tagit fart igen. Undersköterskan Maria Wahlstedt har testat sig regelbundet varannan vecka sedan start.

– Vi fick vårt första fall på avdelningen i mars, en av de boende som senare blev frisk, då började jag testa mig. På min avdelning är vi fyra som inte varit sjuka och alla testar sig, säger hon.

På jobbet bär hon alltid visir och hos smittade har hon långärmat förkläde, handskar, munskydd, tossor på fötterna och hårnät. Hon är noga med att följa alla säkerhetsföreskrifter även på fritiden.

– Jag har hela tiden tänkt att jag kan vara en smittbärare även om jag inte är sjuk. Jag måste vara mer försiktig eftersom de äldre är mer känsliga. Jag träffar inte ens mina föräldrar längre och umgås mest med min man men jag måste åka buss till jobbet. Om det är för mycket folk tar jag nästa, eller försöker åka tidigare, säger Maria Wahlstedt.

Hon har inte varit smittad hittills och tycker att testningen varannan vecka som registreras via en app fungerar bra.

– Det är inte supermysigt men man har ju vant sig. Först tar man stickan i svalget i trettio sekunder, sedan upp i näsan och rullar runt, och därefter spottar man och rör runt provstickan i saliven. Det jobbiga är ju kväljningarna, säger Maria Wahlstedt.

Sedan besöksförbudet på äldreboenden hävdes den första oktober är anhöriga välkomna till Solgården. Men alla besök förbokas och i entrén erbjuds visir och handsprit. Besökarna får bara vara i boendes egna lägenheter eller i ett besöksrum. Helst utomhus och DN tillåts intervjua personal och ta bilder på coronasäkert avstånd ute i trädgården.
Stora Sköndals äldreboenden har haft några dödsfall i covid-19 i våras men har sedan dess varit förskonade.

– Vi har haft några som avlidit med covid-19 i alla fall. Men egentligen vet man inte om man dör av covid eller med covid. Om man redan är svårt sjuk eller till och med palliativ, är det svårt att veta vad man dör av, säger Helena Gille.

Hon märker tydligt att intresset för att flytta in på äldreboenden minskat sedan i våras.

– Det är en pandemieffekt och många är rädda. Därför är det viktigt att nyansera den negativa bilden av äldreboenden. Det är inte så att alla bara ligger och dör. Vi har personal som gör ett superjobb för att hindra smittspridning. Och de allra flesta äldre som smittats har tillfrisknat och mår bra nu.

Hon är tacksam för att de fick möjlighet att vara med i forskningsstudien och menar att det är viktigt inte bara för personal som är orolig att sprida smitta bland de äldre.

– Det ger en trygghet för alla, man vet både som medarbetare, anhörig och boende att vi testar oss, det känns också bra att vara med i forskningen, säger Helena Gille.