Meny Stäng

Vår medarbetare Päyam tilldelas Taube-stipendium

Han är en av tio musikskapare (däribland Plura & Åsa Jinder) som tilldelas årets stipendium. Det går till ”musikskapare som alla anses följa sina egna vägar med en gemensam nämnare: att de liksom Evert Taube vågar vara både nyskapare och rebeller”.

Stort grattis Päyam! Hur känns det?
– Vilken ära alltså! Jag känner mig stolt och djupt tagen när jag ser mitt namn bland de andra stipendiaterna. Det känns helt otroligt. Jag är väldigt tacksam över att Stiftelsen Stora Sköndal välkomnade mig med öppna armar när jag kom till Sverige för fem år sedan. Ni har alltid stöttat mig och tack till alla som har trott på mig, Sverige känns numera som hemma.

Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap) instiftade sitt Taubestipendium i samband med trubadurens 100-årsdag och man har delat ut det sedan 1991. Övriga mottagare i år är Plura, Thomas Andersson Wij´, Åsa Jinder, Daniel Adams-Ray, Tina Ahlin, Anna Ahnlund, Sousou Cissoko, Lars Demian, Åsa Jinder och Sarah Riedel.

Berätta lite mer om ditt förhållande till Taube?
– Jag läste och lyssnade på olika låtar när jag kom till Sverige och då kom jag i kontakt med Taube. När jag lyssnade mer på Evert då fastnade jag snabbt för just Evert Taubes sångskatt och insåg jag att han är en fulländad konstnär. Hans berättande och beskrivande texter och visor tog mig djupt in i hans värld. Jag var i naturen och ute på havet, promenerade på gamla gator, dansade vals och upplevde kärlek. Det fick mig att le och gråta och det gav mig även perspektiv på svensk historia och kultur. Tack vare de rena, intima och själfulla melodierna som bjuder in alla generationer oavsett kultur och bakgrund så kände jag mig mindre ensam.