Meny Stäng

Stora Sköndals äldre- och korttidsboende i Tyresö utses till Årets NollCO2-projekt

Utmärkelser delas ut årligen av Sweden Green Building Council i syfte att uppmärksamma projekt och individer som bidragit till att främja hållbar samhällsbyggnad. Sköndalsvillan är ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2.

I slutet på november korades vinnarna i Sweden Green Building Awards under Building Sustainability 2021 – Nordens ledande konferens inom hållbart samhällsbyggande. Äldre- och korttidsboendet Sköndalsvillan som är under byggnation i Tyresö vann kategorin Årets NollCO2-projekt. Fastigheten har certifieringen NollCO2, som innebär nettonoll klimatpåverkan och mycket god energiprestanda. Utöver NollCO2 kommer fastigheten även miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld.

Vi på Stora Sköndal är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att driva Sveriges första NollCO2-certifierade äldre- och korttidsboende. Att det uppmärksammas på det här sättet hoppas vi leder till att fler aktörer tar efter och främjar hållbar samhällsbyggnad men också att profileringen lockar nya medarbetare, säger Åsa Andersson, direktor på Stora Sköndal.

Sköndalsvillan byggs av Hemsö som är Sveriges ledande ägare av samhällsfastigheter som förvaltar och utvecklar fastigheter för äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende. Fastigheten är ritad av Liljewall arkitekter väntas stå klar i maj 2022 och kommer att drivas i Stora Sköndals regi.

 Årets pristagare i Sweden Green Building Awards är tydliga, konkreta exempel på hållbar samhällsbyggnad inom både fastigheter och infrastruktur samt nyproduktion och förvaltning. Medvetenheten och viljan till förändring bland våra medlemmar har ökat enormt de senaste åren och omställningen ökar nu i snabb takt. Det här är extremt positivt för hela Sverige och vårt gemensamma klimatarbete, säger Lotta Werner Flyborg, VD Sweden Green Building Council.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021
Årets person inom hållbart samhällsbyggande
: Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum
Årets BREEAM-byggnad: Nationalarenan 3, Fabege, Solna
Årets BREEAM-In-Use-byggnad: Torp vårdcentral, Hemsö, Lerum
Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur: Skellefteå Site East, Skellefteå kommun
Årets LEED-byggnad/projekt: SKF HQ Götaholm, SKF Sverige, Göteborg
Årets LEED O+M: Hötorgshus 3-4, Vasakronan, Stockholm
Årets Miljöbyggnad: Neo Davidshall, Riksbyggen, Malmö
Årets Miljöbyggnad iDrift: Syret 6, Wihlborgs, Lund
Årets NollCO2-projekt: Sköndalsvillan, Hemsö, Tyresö

Om Sweden Green Building Council
Sweden Green Building Council (SGBC) är en ideell förening som är öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF (länk)