Meny Stäng

Sjuksköterskans dag!

12 maj är det en viktig dag; Sjuksköterskans dag! Vi säger därför Grattis och TACK till landets alla proffsiga sjuksköterskor – för era värdefulla insatser i samhället som är helt avgörande för de människor som behöver er hjälp. Ni är grymma!

På Stora Sköndal har vi fenomenalt kompetenta sjuksköterskor som också är utrustade med en stor portion hjärta och omtanke. En av dem är Lovisa Lium som jobbar på äldreboendet Sköndalsvillan i Tyresö.

Lovisa tillsammans med en av de boende.
Lovisa i samspråk med en av ”sina” boende.

Lovisa; varför jobbar du som sjuksköterska?
För mig är det viktigt att ha ett jobb som gör skillnad och där jag får arbeta med människor. Jag drivs av att få hjälpa människor till en bättre dag, att ge dem en god omvårdnad och bidra till ökad livskvalitet och välbefinnande. Att få vårda och lindra deras symtom.

Varför valde du ett äldreboende som arbetsplats?
Jag är undersköterska i botten och jobbade då inom äldreomsorgen på ett boende för personer med demenssjukdom. Under hela min utbildning till sjuksköterska visste jag att jag ville komma tillbaka till äldreomsorgen och få vårda och hjälpa äldre. Det är ett oerhört meningsfullt arbete för mig. Och så är det kul också! På Sköndalsvillan har vi en stor arbetsglädje i teamet. Det avspeglar sig till våra boende och jag ser fram emot att gå till jobbet varje morgon för att träffa alla underbara boende och kollegor.

Det låter fint. Kan ditt yrke vara tufft ibland också?
Ja, definitivt. I februari grät jag då en av våra boende som jag hade en fin vårdrelation till gick bort. Vi hade spenderat mycket tid tillsammans, så det blev tomt. Det påverkade mig. Det är ju en av de tyngsta grejerna med att arbeta på ett äldreboende. Människor man lärt känna och tycker mycket om dör. Tungt kan det vara också när man vårdar människor som har ett stort lidande, och trots att man gör allt i sin makt för att hjälpa och lindra är det ibland inte tillräckligt.

När skrattade du senast på jobbet?
Det gjorde jag idag! Vi jobbar mycket med att stärka den boendes egna förmågor, och jag skrattade tillsammans med en boende som skulle lyfta bort koppar från ett bord för att bära in i köket. Det vinglades både hit och dit och ingen av oss kunde till slut hålla oss för skratt. Det slutade med att vi fnissandes hjälptes åt med att bära in kopparna i köket. Vi har så härliga boende här, och roliga kollegor. Så skrattar, det gör jag varje dag.