Meny Stäng

Heltidstjänster för alla undersköterskor införs på Stora Sköndals äldreboenden

I spåren av Coronapandemin har strålkastarljuset hamnat på äldrevården och så sent som i maj presenterades ett nytt regeringspaket för äldreomsorgen, med fokus på trygga anställningar och fler heltidstjänster. Stiftelsen Stora Sköndal införde i maj månad just den här typen av åtgärder på sina äldreboenden, för att öka anställningstryggheten bland personalen.

För många undersköterskor som arbetar inom äldreomsorgen innebär arbetsvardagen otrygga anställningsformer och ett ständigt pusslande för att få ihop sina timmar. Stiftelsen Stora Sköndal äger och driver i dag sex äldreboenden i Stockholm och Nacka, och som ett led i ökad trygghet såväl för de anställda som de boende har man infört möjligheten för samtliga undersköterskor att gå upp till heltid.

– Vi ser att det här är en arbetsmarknad i stort behov av förändring, bland annat när det gäller trygga anställningar. Med det här initiativet tar vi stora steg i rätt riktning, genom att värna om den trygghet som en heltidsanställning innebär. Dessutom hoppas vi att fler heltidsanställningar ska bidra till att fler vill söka sig till äldreomsorgen och att statusen på yrket höjs, säger Helena Gille, äldreomsorgschef på Stora Sköndal.

I januari erbjöds samtliga undersköterskor att gå upp till heltid från och med maj månad och hittills är det 43 % som valt att heltid som ny sysselsättningsgrad och 27 % som valt att höja sin nuvarande sysselsättningsgrad. En av dem är undersköterskan Kati Munoz, som arbetat deltid i äldreomsorgen i flera år.

– Det är en otrolig lättnad för mig att äntligen slippa stressen att jaga för att få ihop mina timmar, att veta vilken lön jag får varje månad och dessutom från samma arbetsgivare. Nu kan jag dessutom fokusera mer på ett färre antal personer och jag upplever att jag därmed hinner ge de äldre en ännu bättre omsorg. Flera av de äldre har också uttryckt glädje över att det är färre nya ansikten nu, och det i sig är kanske mest värdefullt av allt, säger Kati Munoz.

Arbetet för att få heltidsinförandet på plats i verksamheten har pågått sedan hösten 2018.
Heltidsinförandet innebär att Stora Sköndals undersköterskor har möjlighet att arbeta 100 % varje månad. Det innebär också en fastställd arbetstid för varje schemaperiod som är återkommande, vilket underlättar i planeringen både för medarbetare och för verksamheterna. Heltidsinförandet ger även möjlighet till förbättrad kontinuitet i vården och ökad trygghet för de boende som nu får färre nya ansikten att lära känna, något som under Coronapandemin blivit ännu viktigare att jobba för.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF