Meny Stäng

Vård- och omsorgsboendet Sköndalsvillan invigt!

Den 30 augusti invigde vi Sköndalsvillan − Stora Sköndals nya vård- och omsorgsboende i centrala Tyresö. Sköndalsvillan består av 92 toppmoderna lägenheter och är Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende.

Sköndalsvillan ligger invid Bollmora vårdcentral i Tyresö och är ett modernt vård- och omsorgsboende med sammanlagt 92 ljusa och fina lägenheter och gott om luftiga gemensamhetsutrymmen. 40 boendeplatser är till för personer med behov av en somatisk och allmän vård- och omsorgsinriktning, 40 boendeplatser är anpassade för personer med demenssjukdom och 12 boendeplatser ingår i ett korttidsboende. Längst upp i huset ligger en stor och lummig takterrass som bjuder på en vidunderlig utsikt.

Invigningsfest – och liten officiell invigning på taket
Trettio Tyresöbor flyttade i början av sommaren in i sitt nya hem Sköndalsvillan, och nu när de hunnit göra sig hemmastadda anordnades festlig invigningsdag med allt som hör därtill på avdelningarna; med artistuppträdande och lyxig middagsmeny.

Vid en liten officiell ceremoni ute på takterrassen med representanter från Tyresö kommun klipptes invigningsbandet av Sirpa Seleznev, 84 år, som var den första personen som flyttade in på Sköndalsvillan.

− Det är en ära för mig att få klippa detta invigningsband! Sköndalsvillan är så fint och kommer att bli mitt hem för resten av livet. Det är framförallt gemenskapen här som gör att jag trivs så bra, även om jag i stunder kan sakna mitt riktiga hem. Jag tycker det är mysigt med våra gemensamma måltider och det känns tryggt att det alltid finns någon här som förstår mig och tar hand om mig, oavsett om mitt humör är uppåt eller nedåt, säger Sirpa Seleznev.

Från vänster; Åsa Andersson direktor Stora Sköndal, Anita Mattsson kommunstyrelsens ordförande Tyresö, John Henriksson chef äldre- och omsorgsförvaltningen och Tony Thorén ordförande i äldre- och omsorgsnämnden. Längst fram Sirpa Seleznev, bandklippare och boende på Sköndalsvillan.

På plats vid invigningen var också kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Anita Mattsson.

− Det känns jätteroligt att Sköndalsvillan äntligen har öppnat i Tyresö och att Stora Sköndal som är en idéburen stiftelse där all vinst går tillbaka in i verksamheterna, väljer att driva ett boende i vår kommun. Här blir det gott att leva för kommunens seniorer, med hög standard och en riktigt hemtrevlig och ljus miljö, säger Anita Mattson kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Tyresö kommun har upphandlat 30 boendeplatser och 6 korttidsplatser på Sköndalsvillan, och trettio Tyresöbor flyttade i början av sommaren in i sitt nya hem Sköndalsvillan. Från och med 1 oktober kommer ytterligare tio Tyresöbor att flytta in på Sköndalsvillan. Sköndalsvillan kommer successivt att ta emot boende även från andra kommuner i Stockholmsområdet.

Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende

Första spadtaget till Sköndalsvillan togs i oktober 2020 och boendet har uppförts i nära samarbete med Hemsö, en av landets största utvecklare och förvaltare av samhällsfastigheter. I slutet av 2021 blev Sköndalsvillan utsedd till Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende, av Sweden Green Building Council, en nationell medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande. För att få certifieringen krävs att hela byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser, användandet och sluthanteringen av byggnaden.

− På Stora Sköndal jobbar vi aktivt med miljömässig hållbarhet och det är verkligen en ära för alla inblandade parter att Sköndalsvillan fått ta emot detta miljöcertifikat! Vi arbetar också mycket med hållbarhet ur ett socialt perspektiv och därför har vi på alla våra vård- och omsorgsboenden aktivitetscoacher som, tillsammans med övriga medarbetare, ser till att våra boende har en aktiv och spännande fritid, där vi gärna rör oss utanför hemmets väggar. I Tyresö, som är en vacker skärgårdskommun är förutsättningarna för det optimala − då utflyktsmöjligheterna är oändliga, säger Åsa Andersson, direktor för Stiftelsen Stora Sköndal.

För att få en boendeplats på ett vård- och omsorgsboende behövs ett biståndsbeslut från en biståndshandläggare i hemkommunen eller stadsdelen.

Läs mer om Sköndalsvillan och ta en virtuell rundtur i en av våra lägenheter.