Meny Stäng

Sportfiskare fick stroke, upptäckte ny passion i arbetsterapin

Det är nu fem år sedan Tony Lindberg kom till oss på Stora Sköndal Neurologiska Rehabiliteringsklinik för rehabilitering efter en stroke. Han var då förlamad i höger sida och hade fått svårigheter med talet.

– Som gammal flugbindare så var det lite deppigt när finmotoriken lämnade en. Det första ”gymverktyget” var liksom en gummisnodd och att öppna fingrarna. Senare så använde jag mig av min tjurskallighet och det blev rätt mycket träning, berättar Tony.

Under arbetsterapin introducerades Tony för läderslöjd som metod att träna upp handfunktion och finmotorik.

– Jag tränade utan att tänka på det som träning. Ungefär som att träna genom att hugga ved så att säga. Jag kände att jag blev starkare och mer och mer uthållig, mina alster såg bättre ut och jag utvecklades som slöjdare och började skapa mitt egna uttryck.

Slöjdfilmer hjälpte mot hjärntrötthet

När han inte slöjdade så tittade Tony mycket på slöjdinslag på YouTube, något som han menar är perfekt för hjärntrötthet efter en stroke, då det rör sig om så kallad ”slow-tv”, alltså långsamma, tystlåtna filmer utan snabba klipp.

Läkningen beskriver han som en pågående process:

– Idag kan jag åter igen skriva siffran ”8” utan att det ser ut som jag har slagit ihjäl en mygga, skrattar Tony som är tillbaka i tjänst på Söder Sportfiske, och håller i flugfiskekurser och flugbindarkurser vid sidan av butiksarbetet. Han slöjdar fortfarande mycket i läder och driver Instagramkontot @big_t_leather där han visar upp och säljer sina alster.

– Jag tänker ofta på er på Stora Sköndals rehabiliteringsklinik, ni har betytt mycket, säger Tony.

Relaterat innehåll

Kolla in Tony Lindbergs Instagramkonto @big_t_leather för att se mer av hans läderslöjd.

Läs mer om Stora Sköndals neurologiska rehabiliteringsklinik