Meny Stäng

Diakonala enheten

Välkommen till Diakonala enheten - samtal, stöd och utveckling.

Att befinna sig i förändring väcker många frågor. Till oss kan du vända dig om du känner dig ledsen, orolig eller utmattad. Men vi finns också här när du vill diskutera, ifrågasätta eller förändra. Och när du vill dela din glädje med människor som förstår din situation. Hos oss samordnas också volontärverksamheten, det betydelsefulla ideella engagemanget.

Diakoni i vardagen

I vårt diakonala center, i ”gula villan” på området Stora Sköndal, har vi skapat en oas för andlig och existentiell hälsa. Här har vi anhörigfika, samtalsgrupper och olika former av aktiviteter.  Vi finns även ute på alla stiftelsen Stora Sköndals verksamheter, i Stora Sköndals kyrka och i Stora Sköndals kapell.

Vi som arbetar här är Annika Löfgren, områdeschef och diakon, Eva Vikström Brehmer, diakon, Carola Backlund, diakon, Lollo Granfeldt, diakoniassistent och volontärsamordnare, samt David Melin, präst.

Hör av dig när du vill

Oavsett vad du funderar över, stort eller litet, så lyssnar vi gärna. Vill du träffa andra som är i samma situation som du, så kan vi enkelt introducera er genom olika samtalsgrupper. Vill du ha ett enskilt samtal med diakon eller präst så ordnar vi det. Välkommen att kontakta oss när du vill.

Diakonala enhetens aktiviteter

För att se diakonala enhetens aktiviteter, besök stiftelsen Stora Sköndals kalendarium.

Stiftelsen Stora Sköndals kalendarium

Tankar om de stora frågorna

På Stora Sköndal bedrivs ett stort arbete för att hela människan ska få livsnäring till kropp, själ och ande. Meningen med livet är en fråga som människor funderat över i alla tider. På Stora Sköndal erbjuder och uppmuntrar vi gäster, besökare, boende och medarbetare möjligheten att ta tillvara sina tankar om de eviga frågorna, och kanske dela sin tro, oro, glädje eller tvivel.

Tid för samtal

Präst, diakon och diakoniassistent finns till för den som vill ställa frågor eller prata om något som oroar. Boka tid för ett personligt samtal för dig själv eller förmedla kontakten till någon annan. Det går även att samlas som grupp för att lyfta ett gemensamt ämne.

Att prata med oss innebär att du pratar med någon som har tystnadsplikt. Inga journaler förs. Du pratar med en person som har stor erfarenhet och kunskap kring att leda olika typer av samtal, men som främst är en medmänniska. Vad du än behöver prata om så kan vi lyssna. Och det du säger stannar hos oss.

Diakonala enheten erbjuder:

  • Diakonalt center; e​​​​​n mötesplats och oas för andlig och existentiell hälsa.
  • Själavårdsamtal
  • Meditation och retreater
  • Pilgrimsvandring
  • Anhörigstöd
  • Stödsamtal; enskilt eller i grupp

Nära samarbete med kyrkan

Mitt på området står Stora Sköndals kyrka och församlingshus som sjuder av liv hela veckan. Här firas gudstjänst på onsdagskvällar samt söndagar och under samma tak ryms aktiviteter som barnsång, soppluncher och konserter. Kyrkan är en självklar del av livet för många på området och den är öppen för alla. Stora Sköndals präst, diakoner och diakoniassistent finns nära till hands för samtal, stöd och gemenskap, framför allt för dig som bor och arbetar här. Stora Sköndals kyrka är en av fyra kyrkor i Farsta församling.

Till Farsta församling, Sköndalsdistriktet, hör två präster, en diakon, en kyrkomusiker, en musikpedagog, en församlingspedagog, en husmor och två vaktmästare.

Läs mer om Stora Sköndals kyrka på på församlingens hemsida

Volontärverksamheten

En volontär på Stora Sköndal är en medmänniska som vill göra skillnad genom att ge av sin tid ideellt för Stora Sköndals boende och patienter.

Vill du bli en av våra volontärer? Varmt välkommen att läsa mer.