Meny Stäng För handläggare

Sköndalsvillan

Välkommen till Sköndalsvillan – ett modernt äldreboende vid Tyresö centrum, nära service och kommunikationer.

Sköndalsvillan i Tyresö är ett boende för dig över 65 år med biståndsbeslut. Här finns plats för dig som:

  • behöver vård och omsorg utifrån kroppsliga besvär, det som kallas somatisk vård.
  • har behov av vård och omsorg på grund av en kognitiv sjukdom, oftast kallat demenssjukdom.
  • är i behov av vård och omsorg på grund av en psykiatrisk diagnos, det som kallas gerospykiatri. Läs mer om våra boendeplatser med gerospykiatrisk profil här.
  • under en begränsad tid behöver vård och omsorg på vårt korttidsboende. 

Boendet består av totalt 92 ljusa och moderna lägenheter med en magnifik gemensam takterrass längst upp i huset.

Kvalitetssäkrad kompetens

Vi är ett Silviahemscertifierat boende – en kvalitetsstämpel som visar att vår personal har fördjupad kunskap och särskild kompetens inom demensvård. Certifieringen är framtagen av Silviahemmet och innebär att vi har ett personcentrerat och värdegrundsbaserat arbetssätt. Allt för att nå högsta möjliga livskvalitet, både för dig som lever med en demenssjukdom och dina anhöriga. Läs mer om Silviahemscertifiering

Sköndalsvillan är också ÄTUP-certifierat, vilket betyder att vi arbetar medvetet och personcentrerat för att varje måltid ska bli trygg, näringsrik och anpassad efter individens behov.  ÄTUP står för Ätande, Trygghet, Upplevelse och Personcentrering. Certifieringen är en garanti för att vi skapar en varm och stödjande måltidsmiljö, särskilt för personer med demenssjukdom eller andra kognitiva utmaningar. Hos oss ska alla kunna njuta av maten!

 

Två emblem med texterna "Demensutbildning Silviahemmet, certifierad 2024-2027" respektive "Ät upp".

 

Att bo hos oss på Sköndalsvillan

Lägenheterna är på cirka 30 kvadratmeter och är anpassade för att leva så bekvämt och självständigt som möjligt. I varje lägenhet finns en höj- och sänkbar säng och därefter möblerar du efter eget tycke och smak.

Social samvaro är nyckeln till en meningsfull vardag och på varje våningsplan finns gemensamma vardagsrum och matsal. Högst upp i huset har vi  en samlingssal, ett festkök och i anslutning till det en takterrass med växthus för odling och samkväm. På markplan finns en pergola med platser att luta sig tillbaka i.

Med inspiration från skogen

Inredningen i de gemensamma utrymmena på Sköndalsvillan följer en harmonisk färgskala som utgår från den svenska skogen. Möbler i ljus björk, textilier i naturliga och gröna lugnande färger skapar en harmoni och hemmakänsla.

Aktiviteter och samvaro enligt dina önskemål

I verksamheten finns en aktivitetscoach som planerar och genomför större, gemensamma aktiviteter samt inspirerar övriga medarbetares arbete med aktiviteter i boendegrupperna. Aktivitetscoachen har god kännedom om alla som bor på Sköndalsvillan och kan därmed möjliggöra samvaro mellan boende inom verksamheten.

Boende bjuds in till boendeforum där aktivitetsutbud diskuteras och planeras gemensamt. Som boende har man därmed stor möjlighet att vara delaktig i utbudet av aktiviteter på sitt boende. Aktiviteter som anordnas kan vara allt från gemensamma utflykter till högläsning i boendegruppen. Vi har stor fokus på musik – både inspelad och med levande musik, både för lyssning och samtal, både för allsång och konserter.

Syftet med aktiviteterna är att möjliggöra en bra dag, genom att skapa gemenskap och meningsfullhet för de som bor på Sköndalsvillan.

Aktiviteterna syftar även till att tillvarata och stärka boendes egna resurser, vilket stämmer väl överens med vårt arbetssätt som kallas Hälsoträdet.  I flera av aktiviteterna är anhöriga välkomna att delta.

Inför inflyttning

För att få en lägenhet på Sköndalsvillan krävs att du har ett biståndsbeslut från kommunen. När du fått ett biståndsbeslut får du ställa dig i kö till tre verksamheter. Du blir sedan erbjuden en lägenhet och har då tre dagar på dig att tacka ja eller nej.

Bra att tänka på innan inflytt

Låter Sköndalsvillan som ett boende för dig? Kontakta gärna verksamhetschef Ranveig Martinsen för att få mer information.

Övernattning för anhöriga

Anhöriga har möjlighet att hyra en gästlägenhet för övernattning. För mer information kontakta verksamhetschef.

Sveriges första NollCO2-certifierade äldreboende

NollCO2-certifiering innebär att fastighetens totala klimatpåverkan i produktionsskedet minskades med minst 30 procent jämfört med traditionellt byggande. Fastigheten beräknas att vara klimatneutral till år 2030.

Drönarvy över boendets gröna takterass.