Meny Stäng

Boende för yngre med demenssjukdom

På Björkgården erbjuder vi eget boende i en vacker naturnära miljö.

Björkgården är ett modernt boende för yngre med demens. I området finns möjligheter till fysisk rörelse och vila. I närområdet finns promenadstråk, utflyktsplatser, café och strandbad med uppvärmd pool under sommarsäsongen.

För att få en lägenhet på Björkgården ska du vara yngre än 65 år och ha ett biståndsbeslut från kommunen. På Stora Sköndal har vi också Dagliljan, en dagverksamhet för yngre med demenssjukdom.

Boendet

Här finns 25 lägenheter på tre avdelningar i en friliggande villa i markplan. Lägenheterna är rymliga och ljusa med egen toalett och dusch. I byggnaden finns tre fina innergårdar och trädgård på utsidan. För de som trivs tillsammans med andra finns gemensamhetsutrymmen och gemensamt kök. Vi strävar efter att erbjuda en så hemlik boendemiljö som möjligt.
 

Personal

Hos oss arbetar undersköterskor, sjuksköterska, aktivitetscoach, arbetsterapeut och fysioterapeut. Vi erbjuder en personcentrerad vård och omsorg av hög kvalitet för våra boende genom att skapa möjlighet till en meningsfull vardag utefter intresse och förmåga. Vår personal har utbildning inom demensvård med specifik kompetens gällande omsorg av yngre personer med demenssjukdom.

Aktiviteter

För oss är det viktigt att du som bor hos oss har möjlighet till inflytande och delaktighet i din egen dag. Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som vi anpassar tillsammans med dig som boende.

Måltider

Lunch och middag tillagas av Compass Group. Det finns alltid olika rätter att välja mellan. Övriga måltider lagar vi till i verksamhetens kök.
Måltider intas i den egna lägenheten, i det gemensamma köket eller utomhus under varmare sommardagar.
 

Stöd till anhöriga

Vi lägger stor vikt vid att stödja anhöriga bland annat genom enskilda stödsamtal och rådgivning. Målet är att kunna stötta familjen att fortsätta upprätthålla relationen som vanligt i den utsträckning det går.

Vår verksamhet är stjärnmärkt

Stjärnmärkt är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Det är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. Mer om modellen finns att läsa här.

Området och hur du hittar hit

Björkgården ligger på området Stora Sköndal söder om Stockholm. Alldeles intill ligger sjön Drevviken och i området finns natursköna promenadstigar, café, utomhusgym och bad. Du tar dig enkelt hit på 12 min med buss från Gullmarsplan.

Låter Björkgården som ett boende för dig, eller har du andra frågor? Kontakta gärna Susanne Jonsson