Meny Stäng

Solgården

Varmt välkommen till oss på Solgården.

Solgården vård- och omsorgsboende är för dig över 65 år som behöver extra stöd, vård och omsorg och har ett biståndsbeslut från din kommun. Hos oss finns rätt förutsättningar för dig, både med och utan demens, att leva ett mycket gott liv.

Rum för fler

Ett nytt annex med lägenheter för personer med demensdiagnos stod klart under hösten 2018. Interiören är skapad för att ge maximal frihet för de boende att så långt som möjligt klara sig själva. Den nya utbyggnaden har byggts med dubbelt miljöfokus – både hållbara material och boendemiljö. Solpanelerna har monterats på taket för att försörja den nya byggnaden med energi.

Boendet på Solgården

Solgården har 65 lägenheter fördelat på två våningsplan. Lägenheterna är mellan 30-35 kvadratmeter med fint ljusinsläpp genom stora fönster. I varje lägenhet finns toalett, dusch, kokplatta, diskbänk och kylskåp. Lägenheten är utrustad med en höj- och sänkbar säng och i övrigt möblerar du som du vill med dina egna möbler. I huset finns flera gemensamma utrymmen som TV-rum, matrum, aktivitetsrum mm. De ljusa och trevliga köken har matplatser för upp till sex personer. För en personlig hemmamiljö är lägenheterna fördelade i mindre enheter.

Med sjön Drevviken som granne

På Solgården finns flera uteplatser, balkonger och innergårdar, några med utsikt mot sjön Drevviken. På baksidan finns den stora uteplatsen med ett växthus med odlingslådor. Här finns möjlighet att njuta av en fika, ta del av aktiviteter eller bara vila. 300 meter bort ligger strandbadet och alldeles intill finns en utomhuspool med tempererat vatten (under sommarsäsong) och rullstolsramp. På gångavstånd hittar du café Kristinahuset.

Måltider

All mat tillagas av Compass Group och planeras av dietist. Varje dag erbjuds olika alternativ till lunch och middag. Frukost, mellanmål/fika/kvällsmål tillagar vi i enhetens kök. Lördag eller söndag serverar vi en trerättersmeny och dukar helgfint och du kan självklart njuta av ett glas vin eller öl till maten. Du väljer själv om du vill äta tillsammans med andra eller i din lägenhet.

Aktiviteter

För oss är det viktigt att du som bor hos oss ska kunna påverka vad som händer på boendet. Vi diskuterar tillsammans med dig som bor här om vad som intresserar just dig. Du kanske vill se en utställning, ha pubkväll, spela bingo eller äta middag på balkongen? Med delaktighet och självbestämmande vill vi ge dig både ökat inflytande och större tillfredsställelse. Det är ditt hem och din vardag och vi vill att du ska trivas med båda. Vi på Solgården, inspirerade av vår aktivitetscoach, arbetar efter IDA-modellen (inflytande, delaktighet och aktivitet).

Personal

På Solgården arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, varav en Silviasyster specialutbildad inom demens, arbetsterapeut, fysioterapeut, teamchefer, aktivitetscoach och verksamhetschef. Undersköterskor finns på plats dygnet runt. Övriga arbetar måndag till fredag men sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt. Teamchefer arbetar på avdelningarna och har även schemalagt helgarbete. Läkare kommer till boendet en gång i veckan eller oftare vid behov.

Besök

Information kring besök under coronapandemin.

Dina nära och kära är välkomna att besöka dig när du vill – det är ditt eget hem. Hos oss kan du alltid bjuda dina besökare på fika eller umgås på annat sätt. Långa avstånd ska inte vara ett hinder för att kunna umgås med de man tycker om. För anhöriga har vi en gästlägenhet att hyra för övernattning. Läs mer här.

Annat sällskap och stöd hos oss

Hos Stora Sköndal har vi många människor som gör livet lättare och roligare för både boende och personal. Våra volontärer hjälper till med allt möjligt, men är främst ett stöd för dig som bor här. Vill du ta en promenad och behöver någon att luta dig mot? Vill du spela ett parti schack eller njuta av högläsning? Kanske gå ner till stranden och känna på vattnet? Hos Stora Sköndal arbetar vi i människans tjänst. Diakonin har alltid varit vår grund och är så fortfarande. Vill du prata med en präst eller diakon så är det enkelt ordnat. Hos oss är alla välkomna – om du så tror på mycket, lite eller ingenting alls.

Under helger och skolterminer har vi ungdomar från Ung Omsorg hos oss och på somrarna tar vi emot sommararbetande ungdomar. Samtal, sällskap och promenader tillsammans är mycket uppskattat av våra boende.

Checklista inför flytt — praktiska tips

  • Flytta med telefon- och TV-abonnemang, samt eventuellt bredband. Basutbud för TV är kanal 1, 2 och 4.  Vill du ändra utbudet av kanaler till lägenheten hör du av dig till Comhem.
  • Anmäla flytt/adressändra och flytta med hemförsäkring till nya adressen.
  • Flytta nuvarande telefonanknytning eller beställer ny hos Telia. Uppge adressen ”N Brincks väg 6B” + lägenhetsnummer.
  • Det stora fönstret i lägenheten har gardinstänger. Hyresgästen står själv för gardiner. Gardinlängd till golvet är 2,50 m.

Låter Solgården som ett ställe för dig? Ta gärna kontakt med verksamhetschef Eva Norberg och boka ett besök.