Meny Stäng

Så lyckas du med inskolningen: Förskollärarnas 10 bästa tips!

Inskolning i förskolan är en stor omställning för både dig och ditt barn. Anna Sylvendahl, rektor för Stora Sköndals förskolor, har samlat förskollärarnas bästa tips för en lyckad inskolning.

1. Var närvarande med ditt barn, men låt barnet få mycket utrymme att pröva själv. Håll dig i bakgrunden och låt barnet komma och tanka trygghet när hen behöver.

2. Lämna korta stunder − men backa undan en stund för att sedan komma tillbaka.

3. Visa att du är trygg med situationen; att visa positivitet och ett lugn kring förskolan medför att barnet också får samma känsla.

4. Samspela med pedagogerna och visa att du vill lära känna dem, då signalerar du till ditt barn att pedagogerna är vuxna som man kan lita på − och att förskolan är en trygg plats.

5. Håll avskeden korta, kärleksfulla och tydliga, även när barnet gråter.

6. Förskolans miljö är något nytt för ditt barn, tänk på att det tar tid att vänja sig vid nya vuxna och andra barn. Det är okej.

7. Släpp kontrollen och lita på pedagogerna. Låt pedagogerna göra sitt jobb.

8. Berätta och prata om förskolan i vardagen med ditt barn, oavsett ålder. Prata bara positivt om förskolan.

9. Läs på all information som förskolan har skickat ut innan förskolestarten. Fyll i uppgifter gällande ditt barn, såsom allergier eller annat som förskolan behöver veta.

10. Fråga pedagogerna mycket – vänta inte med frågor! Ditt barn kommer befinna sig på förskolan många timmar i veckan och du ska självklart känna dig trygg.

Stora Sköndals förskolor i södra Stockholm arbetar aktivt med värdegrund tillsammans med barnen, även med barn i de yngsta åldrarna. Förskolorna har uppmärksammats mycket för sitt nytänkande värdegrundsarbete, både i media och inom utbildningsbranschen.

Söker du fortfarande förskoleplats och vill veta med om Stora Sköndals förskolor?

Läs mer om Stora Sköndals förskolor

Läs mer om Stora Sköndals förskolor

Läs mer om Förskolan Borgen i Sköndal

Läs mer om Tollare förskola i Nacka

Artikel: Förskolan Tollare tilldelas LÄRA-priset